Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
1 kg savanyúkáposzta, 30 dkg röfi tarja, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg tarhonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg parasztkolbász, 2 fej vöröshagyma, 4 dl tejföl, só, bors, pirospaprika |
A szalonnát gyufaszálnyira vágjuk, megpirítjuk és leszűrjük. A hagymát kockára vágjuk, és a szalonnazsír felén megfonnyasztjuk, majd a kis (max. 1,5 cm) kockára vágott füstölt és füstöletlen húsokkal, valamint a karikára vágott kolbásszal pörköltnek feltesszük. A szalonna bőrét is beletehetjük, sokkal jobb íze lesz tőle. Amíg a pörkölt rotyog, a káposztát alaposan kinyomkodjuk, levét egy edénybe gyűjtjük. A kinyomkodott káposztát feldaraboljuk, hogy ne tekeredjen evéskor a fülünkre, és a szalonna zsírjának felén enyhén megpirítjuk. A szalonnazsír harmadik felén (:-)) megpirítjuk a tarhonyát, és háromszoros térfogatú vízzel, némi sóval egészen kis lángon, lefedve, gyakran kevergetve puhára, kövérre pároljuk. Erősen ajánlott az ´úttörőgombóc´(kerek, szabályos) formájú tarhonya, az nem mállik szét a főzéstől. Ha a pörkölt már főtt másfél órát, tegyünk bele fél stampedli konyakot, és tegyük vissza a fedőt rá negyed órára. Egy cserépedénybe (római tál, pataki tál, römertopf) vagy jénai tálba terítsük le a káposzta felét és egyengessük el rajta a tarhonyát. Szedjük rá szűrőkanállal a pörköltöt, és terítsük el rajta a tejfölt. Szórjuk meg a szalonnapörccel, és takarjuk be a káposzta másik felével. Ezután öntsük rá a félretett káposztalét, és locsoljuk meg a pörkölt levével. Akkor jó, ha a tetején nem jelenik meg a folyadék, de látjuk, hogy kissé már ´ingoványos´. 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40-50 percet, míg a teteje egészen megpirul. Selymes bélésű, ropogós héjú friss félbarna kenyeret adjunk hozzá, meg egy jó nagy kanál tejfölt a tetejére. Nagy csend lesz, amíg el nem fogy. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|