recept: Rakott káposzta magyarán, Kifőzde
Rakott káposzta magyarán
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 kg savanyúkáposzta,
30 dkg röfi tarja,
20 dkg füstölt tarja,
10 dkg tarhonya,
10 dkg kolozsvári szalonna,
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg parasztkolbász,
2 fej vöröshagyma,
4 dl tejföl,
só, bors, pirospaprika





A szalonnát gyufaszálnyira vágjuk, megpirítjuk és leszűrjük.
A hagymát kockára vágjuk, és a szalonnazsír felén megfonnyasztjuk, majd a kis (max. 1,5 cm) kockára vágott füstölt és füstöletlen húsokkal, valamint a karikára vágott kolbásszal pörköltnek feltesszük. A szalonna bőrét is beletehetjük, sokkal jobb íze lesz tőle.
Amíg a pörkölt rotyog, a káposztát alaposan kinyomkodjuk, levét egy edénybe gyűjtjük. A kinyomkodott káposztát feldaraboljuk, hogy ne tekeredjen evéskor a fülünkre, és a szalonna zsírjának felén enyhén megpirítjuk.
A szalonnazsír harmadik felén (:-)) megpirítjuk a tarhonyát, és háromszoros térfogatú vízzel, némi sóval egészen kis lángon, lefedve, gyakran kevergetve puhára, kövérre pároljuk. Erősen ajánlott az ´úttörőgombóc´(kerek, szabályos) formájú tarhonya, az nem mállik szét a főzéstől.
Ha a pörkölt már főtt másfél órát, tegyünk bele fél stampedli konyakot, és tegyük vissza a fedőt rá negyed órára.
Egy cserépedénybe (római tál, pataki tál, römertopf) vagy jénai tálba terítsük le a káposzta felét és egyengessük el rajta a tarhonyát. Szedjük rá szűrőkanállal a pörköltöt, és terítsük el rajta a tejfölt. Szórjuk meg a szalonnapörccel, és takarjuk be a káposzta másik felével.
Ezután öntsük rá a félretett káposztalét, és locsoljuk meg a pörkölt levével. Akkor jó, ha a tetején nem jelenik meg a folyadék, de látjuk, hogy kissé már ´ingoványos´.
160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40-50 percet, míg a teteje egészen megpirul.
Selymes bélésű, ropogós héjú friss félbarna kenyeret adjunk hozzá, meg egy jó nagy kanál tejfölt a tetejére. Nagy csend lesz, amíg el nem fogy.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 rakott káposzta
 erdélyi rakott káposzta

Forrás: Imrebá nem szereti a rakottkáposztát, mert ´száraz´. Ezért kitaláltam neki egy szaftosabb verziót.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.12.06. Utoljára frissítve: 2009.12.06.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 16:01:20 - 2.04)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez